Zorgpremie stijging wordt niet gecompenseerd

De Tweede Kamer liet weten dat zij niet van plan is om het verlies van koopkracht te compenseren wanneer de zorgpremies daadwerkelijk stijgen. Alleen de allerlaagste inkomens in Nederland kunnen rekenen op een compensatie, de hogere en middeninkomens worden niet gecompenseerd.

Zorgpremie valt hoger uit

Zorgverzekeraar DSW liet een week na Prinsjesdag weten dat de zorgpremie met 10 euro zou stijgen. Dit is een hoger percentage dan de eerder voorspelde 3,5 euro van het kabinet. Toch zal de overheid de koopkrachtverliezen niet compenseren. Dat verklaarde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eerder tegen de Tweede Kamer. Dit zei hij tijdens de Financiële beschouwingen, het belangrijkste debat over de financiën.

Volgens minister Dijsselbloem viel de zorgpremie in de voorgaande jaren meerdere malen lager uit dan begroot was. Daardoor ging iedereen er uiteindelijk iets meer op vooruit dan eerder werd voorspeld op Prinsjesdag. Volgens de minister is het mogelijk dat het dit jaar andersom is.

Ruime reserves om zorgkosten te compenseren

De oppositiepartijen vrezen dat de grote zorgverzekeraars van Nederland een voorbeeld zullen nemen aan DSW. De kleine zorgverzekeraar gaf een week na Prinsjesdag aan dat de premie met 10 euro per maand zou stijgen. Leden van de oppositiepartijen zijn bang dat sommige groepen Nederlanders in 2017 erop achteruitgaan.
 
Een overgroot deel van de Kamer vindt het onacceptabel dat de zorgpremie met bijna 10 euro zou kunnen stijgen terwijl de zorgverzekeraars nog ruime reserves hebben. Geschat wordt dat de reserves van de zorgverzekeraars ongeveer tien miljard euro bevatten. Zij moeten van De Nederlandsche Bank verplicht ruim 6 miljard euro achter de hand houden. Maar volgens de Kamerleden zouden de zorgverzekeraars de resterende 4 miljard euro moeten inzetten om de zorgpremie verhoging tegen te gaan. 

Stijging zorgpremie, DSW de uitzondering

Minister Dijsselbloem houdt de hoop dat DSW straks de uitzondering op de regel is. Volgens de minister zit de ene verzekeraar er eenmaal beter bij dan de ander. En is de ene zorgverzekeraar sneller bereid om aan de reserves te komen. Volgens Dijsselbloem is het onterecht om de zorgverzekeraars als de “boeven” neer te zetten. Het ligt in de wettelijke taak van de verzekeraars om ook nee te zetten wanneer zij dit nodig achten.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl