Wat gaat er in 2025 veranderen aan je zorgverzekering en zorgpremie?

Belangrijke Wijzigingen in de zorgverzekering per 1 januari 2025

Stijging van de zorgpremie

Het is vrijwel zeker dat de zorgpremie in 2025 weer zal stijgen. De stijgende uitgaven onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) zijn een belangrijke oorzaak hiervan. De vraag is niet of de premies stijgen, maar met hoeveel.

Wat betekent dit voor jou?

  • Verwachte stijging: De zorgpremie voor de basisverzekering kan naar verwachting tussen de 8 en 12 euro per maand stijgen.
  • Gevolgen voor gezinnen: Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betekent dit een stijging van 16 tot 24 euro per maand. Kinderen blijven echter gratis meeverzekerd via de ouders.
  • Vergelijking met vorig jaar: In 2024 steeg de basispremie met gemiddeld 9 euro per maand.

Oorzaken van de zorgpremiestijging

De stijgende zorgpremie is grotendeels te wijten aan de vergrijzing van de bevolking en de toename van chronische ziektes. Hierdoor maken zorgverzekeraars meer kosten om zorg te vergoeden, wat uiteindelijk door de verzekerden wordt betaald.

Vergrijzing: De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking neemt toe, wat leidt tot hogere zorgkosten.

Internationale vergelijking: Nederland staat op de negende plaats wereldwijd als het gaat om zorguitgaven per inwoner, volgens cijfers van de OECD en het CBS.

Zorgplicht van zorgverzekeraars

In 2025 kunnen de premies nog verder stijgen doordat zorgverzekeraars meer moeten uitgeven om aan hun zorgplicht te voldoen. Dit houdt in dat ze voldoende zorg moeten inkopen om aan de vraag te voldoen.

Gevolgen voor jou

  • Verbeterde zorg: Meer ingekochte zorg kan leiden tot kortere wachtlijsten voor behandelingen.
  • Kosten: Het naleven van de zorgplicht kost verzekeraars veel geld, wat uiteindelijk door de verzekerden via een hogere premie betaald wordt.

Toename van wachtlijsten

In sommige regio’s zijn de wachtlijsten voor behandelingen boven de norm gekomen, omdat zorgverzekeraars niet aan de zorgplicht voldeden. Hierdoor moeten verzekerden langer wachten op behandelingen.

Menzis en CZ: Deze twee zorgverzekeraars hebben een formele waarschuwing gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanwege tekortkomingen. Als er binnen een half jaar geen verbetering is, wordt de waarschuwing openbaar.

Eigen risico per behandeling naar 150 euro

Vanaf 2025 is de kans groot dat het eigen risico per behandeling maximaal 150 euro wordt. Dit is bedoeld om de financiële drempel voor het zoeken van medische zorg te verlagen.

Gevolgen voor jou

  • Kosten per behandeling: Voor medisch-specialistische zorg betaal je in 2025 maximaal 150 euro per behandeling.
  • Eigen risico blijft gelijk: Het totale eigen risico blijft tot en met 2025 op 385 euro.

Voorbeeld

  • Cardioloog en orthopeed: Als je in 2025 een afspraak hebt bij zowel een cardioloog als een orthopeed, betaal je maximaal 150 euro per behandeling, wat neerkomt op 300 euro in totaal.

Fysiotherapie terug in het basispakket?

Er wordt onderzocht of fysiotherapie vanaf 2025 weer in het basispakket kan worden opgenomen. Dit is belangrijk omdat veel Nederlanders geen aanvullende verzekering hebben voor fysiotherapie, wat leidt tot een kloof in toegang tot deze zorg.

Gevolgen voor jou (indien ingevoerd)

  • Vergoeding: Fysiotherapiebehandelingen voor diverse klachten worden tot een bepaald maximum vergoed via de basisverzekering.
  • Premiestijging: Het toevoegen van fysiotherapie aan het basispakket kan de basispremie met 4 tot 5 euro per maand verhogen.

Zorginstituut Nederland zal binnenkort een nieuw advies uitbrengen over de opname van fysiotherapie in het basispakket.

Wil je op de hoogte blijven van belangrijke veranderingen en tijdig alle mogelijke kortingen op de zorgpremie 2025 ontvangen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Vanaf medio november kun je alle zorgpremies 2025 vergelijken op onze site.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl