Volgens NZa is de zorgpremie onnodig te hoog
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan de zorgpremie omlaag als zorgverzekeraars niet meer verplicht zorgkosten hoeven te vergoeden van aanbieders waar ze geen zorgcontract mee hebben.
Natasja Wijnbeek (NZa): "Het is belangrijk voor de scherpere zorginkoop dat de zorgverzekeraar de mogelijkheid moet hebben om ook niets te vergoeden, als je naar een zorgaanbieder gaat waar geen contract mee is"
Omdat zorgverzekeraars nu ook voor de niet-gecontracteerde zorg 75 tot 80% van het gebruikelijke tarief moeten vergoeden, blijft de zorgpremie onnodig hoog. Dat staat in een advies van de NZa aan het ministerie van Volksgezondheid. “Nu is het zo dat verzekerden helemaal niet de vrijheid hebben om te kiezen voor een pakket met voldoende, maar niet tevéél zorg”, zegt NZa-woordvoerder Natasja Wijnbeek.
Als niet-gecontracteerde zorg niet meer vergoed hoeft te worden, wordt verspilling tegengegaan, denkt de NZa. Daarnaast zouden zorgaanbieders hiermee meer geprikkeld worden om goede zorg te leveren. In De Telegraaf rekende hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot (Universiteit van Maastricht) vandaag voor dat de zorgpremie per zorgpremiebetaler jaarlijks met € 100,- minder kan als de verplichting wordt geschrapt.
Keuzevrijheid Zorgverleners
Zorgverzekerden kunnen bij het kiezen van hun polis zien hoe veel keuzevrijheid zij hebben bij het uitkiezen van zorgaanbieders en wat voor prijskaartje hieraan hangt. Bij volledige keuzevrijheid, de zogenaamde restitutiepolis, is de zorgpremie hoger dan wanneer de zorgverzekeraar bepaalt van welke zorgverleners de zorg wordt vergoed.
Wijnbeek benadrukt dat er ook in dit laatste geval genoeg zorgaanbieders in de regio beschikbaar blijven. “Alleen als jij een specifieke voorkeur hebt voor een bepaalde zorgaanbieder, dan zul je moeten checken of dat in de polis van de zorgverzekeraar staat.”
In november zetten de zorgverzekeraars op hun websites met welke aanbieders zij contracten hebben afgesloten, zodat consumenten weten welke polis zij het beste kunnen afsluiten, zegt Wijnbeek.
Zorg inkopen
Volgens haar weten zorgverzekeraars hun zorgverzekerden toch al steeds meer zorgpremie te besparen. “Zorgverzekeraars kunnen steeds beter zorg inkopen omdat ze meer informatie krijgen over de verschillen tussen zorgaanbieders. Ze kunnen daardoor selectiever inkopen terwijl ze toch blijven voldoen aan hun zorgplicht. Dat is een goede ontwikkeling.”
Om het NZa-advies door te voeren, is een wetswijziging nodig. Een voorstel hiervoor ligt volgens de NZa al in de Tweede Kamer. Wijnbeek: “Als de aanpassing van die wet erdoor komt, betekent dat dat de zorgverzekerde de komende jaren nog veel meer kan besparen.”