Prinsjesdag 2021: dit verandert er voor je zorgverzekering

Vandaag, 21 september 2021, is het de derde dinsdag van september. Dit betekent dat Koning Willem Alexander de jaarlijkse troonrede weer zal gaan uitspreken. Vervolgens zal de minister van Financiën de Tweede kamer betreden met het welbekende ‘koffertje’. Hier zal de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting presenteren.  

In het koffertje met daarin de rijksbegroting en de miljoenennota staat genoteerd hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt. Ook staat erin waar dat geld vandaan komt.

Alles wat er op de derde dinsdag van september bekend wordt gemaakt, is vaak al veel eerder bekend omdat er informatie wordt uitgelekt. Zo wisten we vóór Prinsjesdag 2021 al grotendeels wat er in het koffertje zat.

Zorg staat niet meer op nummer één

Vorige jaren werd de zorg vaak op nummer één gezet maar dit jaar is dat niet meer het geval. Het merendeel van de Nederlandse bevolking zet op dit moment de Nederlandse woningmarkt op nummer één. Ondanks dat zorg dus niet meer als prioriteit wordt gezien gaat er nog steeds een flink bedrag naar de zorg: maar liefst 100 miljard euro. 

Wat gebeurt er met het eigen risico?

Het eigen risico voor de zorgkosten was dit jaar 385 euro. Het plan voor in 2022 was om het eigen risico te verhogen naar 400 euro. Uiteindelijk heeft de politieke partij SP voorgesteld om dit toch niet te doen. Het eigen risico zal in 2022 dus nog steeds 385 euro bedragen.

Stijging van de zorgverzekering

De basispremie voor de zorg zal in 2022 licht stijgen, ongeveer 3 euro per maand. Dit komt onder meer dankzij de extra zorgkosten en de uitgestelde zorg van afgelopen jaar. Om deze kosten te betalen moet het basispakket dus duurder worden en zal ook jouw zorgverzekering meer kosten dan in 2021.  Voor de mensen met een laag inkomen wordt de toename van de zorgpremie gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag.

Salaris zorgpersoneel omhoog 

Ondanks dat het eerst niet het plan was, trekt het kabinet toch 675 miljoen euro uit voor extra zorgsalarissen. Om deze loonstijging te dekken, zal de zorgpremie jaarlijks met 13 euro stijgen. De eerste noodzakelijke stap zal zijn dat het loon met 1,5% zal stijgen. 

Coronabestrijding 

Ondanks dat het aantal coronabesmettingen steeds meer afneemt zal ook in 2022 nog geld uitgegeven worden aan de bestrijding hiervan. Het ministerie van volksgezondheid trekt namelijk 2,1 miljard uit voor de coronabestrijding. Dit geld is dan bedoeld voor de test- en vaccinatie-infrastructuur. 

Naast de bestrijding van het coronavirus wordt er ook geld gereserveerd om een eventuele volgende pandemie aan te kunnen. Het gaat hier om 22 miljoen euro. Hiermee wordt er een plan gemaakt om voortaan beter voorbereid te zijn op zulke grote virusuitbraken. Dit gereserveerde geld is dan bijvoorbeeld om medicijnen te produceren. 

Ook gaat er 5 miljoen euro naar de opbouw van een nationale zorgreserve. Hiervan is het doel dat er sneller zorgpersoneel ingezet kan worden in tijden van crisis. 

 

 

Plannen zorgverzekering 2022
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl