‘Lage zorgpremie niet per se goed voor consument’

Zorgverzekerden zijn niet zomaar gebaat bij een verlaging van de zorgpremie. Een verlaging kan ten koste gaan van de buffers van de zorgverzekeraars en die buffers zijn juist nodig om ook bij tegenvallers zorg te kunnen vergoeden. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in reactie op een oproep voor lagere zorgpremies.

De Consumentenbond stelde vorige week dat de zorgpremie volgend jaar met 25 euro per maand omlaag zou kunnen. De consumentenorganisatie vindt het onnodig dat verzekeraars een veel hogere solvabiliteitsbuffer aanhouden dan vereist is. Aangezien vorig jaar 1,4 miljard euro winst is gemaakt in de sector, kan de premie volgend jaar omlaag vindt de bond.

Volgens DNB kan die conclusie echter niet zomaar voor de gehele zorgverzekeringssector getrokken worden. Volgens de toezichthouder fluctueert het bedrijfsresultaat sterk over de jaren en heeft elke verzekeraar te kampen met andere risico’s. De centrale bank vindt het dan ook verstandig dat zorgverzekeraars boven de minimaal vereiste buffer een extra veiligheidsmarge hebben.

Van DNB moeten verzekeraars minimaal elf procent van de totale mogelijke schadelast in kas hebben. De bank geeft geen algemene voorschriften hoe hoog de veiligheidsmarge moet zijn. “De ‘interne streefnorm’ verschilt per zorgverzekeraar, en ligt tot dusver doorgaans beduidend boven de wettelijke kapitaaleis”, schrijft DNB.

Zorgverzekeraars Nederland noemde de oproep van de Consumentenbond direct al ‘onverantwoord’. Volgens de belangenorganisatie willen zorgverzekeraars helemaal niet onnodig buffers aanhouden. “Maar we moeten wel toekomstige schokken en extra taken kunnen opvangen.”

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl