Hogere inkomens draaien op voor hogere zorgkosten. Jan Modaal profiteert.

Nederlanders met een laag inkomen maken, ondanks een lagere zorgpremie, meer zorgkosten dan Nederlanders met een hoog inkomen. Dit terwijl de hogere inkomens meer kwijt zijn aan zorgpremie. 

Zorgpremie verplichte basisverzekering

Jan modaal is komend jaar ongeveer 15 procent van zijn inkomen kwijt aan zorgkosten. Het bedrag dat een volwassene uitgeeft aan zorg wordt aankomend jaar 5.358 euro. Het kabinet verwacht dat de zorgpremie voor de verplichte basisverzekering volgend jaar uitkomt op 1.243 euro. Dit is echter een voorspelling aangezien zorgverzekeraars vanaf dit najaar zelf hun zorgpremies vaststellen. Er wordt uitgegaan van een maandelijkse stijging van 7 euro. Die stijging die het kabinet verwacht is afhankelijk van een aantal factoren.

Verkleining vermogen zorgverzekeraars

Het kabinet verwacht dat zorgverzekeraars flink gaan bezuinigen op hun vermogens. Deze bezuiniging heeft als gevolg dat de zorgpremie per volwassene met 12 euro zal dalen, maar de zorgconsumptie per verzekerde met 31 euro zal stijgen.

Onzichtbare premies

Een aantal zorgpremies wordt onzichtbaar via de belasting voldaan. Naast de verzekeringspremie betalen burgers via de belastingen gemiddeld 1596 euro aan zorg, 16 euro meer dan in 2015. De WZL, de zogenoemde jaarpremie voor de langdurige zorg stijgt in 2016 met 5 euro naar 1083 euro. Ook deze premie wordt dus ‘’onzichtbaar’’ via de belastingen voldaan.

Het kabinet ziet dit niet als een verhoging van de premie, maar als aanpassing aan de inflatie, ook wel indexatie genoemd

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl