Checklist: Overstappen van Zorgverzekering
1. Bepaal het eigen risico
Het eigen risico vrijwillig verhogen van 385 euro, naar 885 euro levert u een hoge korting per maand op. Echter is het sterk aan te raden om het bedrag van het eigen risico op uw (spaar)rekening te heben staan. Op het moment dat u in het ziekenhuis belandt, moet het bedrag van het eigen risico beschikbaar zijn. Als u verwacht weinig tot geen zorgkosten te hebben, en u heeft het geld beschikbaar, kan het verhogen van het eigen risico interessant zijn. De korting die je krijgt op je zorgpremie is bij de meeste zorgverzekeraars ongeveer de helft van het bedrag waarme je het eigen risico verhoogt.
2. Vrije zorgkeuze
Overweeg in hoeverre u waarde hecht aan vrije zorgkeuze. De zorgverzekeringen met de scherpste hebben bieden vaak een beperkt aantal zorgverleners aan. Dit houdt in dat je niet in ieder ziekenhuis jezelf kan laten behandelen. Wilt u hierin een vrije keuze, dan kiest u een restitutiepolis.
3. Denk vooruit
Probeer in te schatten hoeveel zorgkosten je in 2016 gaat declareren. Heb je in 2015 niet alles kunnen declareren en verwacht je dat je evenveel of meer behandelingen nodig hebt, is het verstandig om te kijken naar een aanvullende verzekering. Natuurlijk kan je niet alles inschatten en kan het zijn dat je onverwachts hoge zorgkosten gaat maken in 2016. Hierbij vallen er echter wel een aantal risico’s in te schatten. Denk bijvoorbeeld aan de activiteiten die je uitvoert. Doe je aan een blessuregevoelige sport, of ga je bijvoorbeeld (onervaren) op ski-vakantie, dan is het wellicht verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
4. Wat wordt er vergoed?
Bekijk van de zorgverzekeraar de polisvoorwaarden voordat u definitief een nieuwe zorgverzekering afsluit. Zo komt u niet voor verassingen te staan. De vergoedingen kunnen per polis en per zorgverzekeraar sterk verschillen, terwijl de zorgpremie even hoog is.
5. Betaal per maand, kwartaal of per jaar
Mocht je het geld kunnen missen, is het wellicht aantrekkelijker om je zorgpremie vooruit te betalen. Betaal je direct voor een jaar, krijg je op de totale zorgpremie een paar procent korting. Daarnaast kunnen er verschillen bestaan tussen betaling via acceptgiro, bankgiro of machtiging.
6. Collectiviteitskorting
Een collectieve zorgverzekering is vaak voordeliger dan een reguliere zorgverzekering. Op https://www.zorgpremiekorting.nl vindt u een overzicht van alle collectieve kortingen op de zorgverzekering. Op deze pagina kunt u Collectiviteitskorting vergelijken.
7. Vermijd een dubbele reisverzekering
. Als u je doorlopende reisverzekering hebt afgesloten met wereldwijde medische dekking, dan is aanvullende dekking voor het buitenland in uw zorgpolis wellicht onnodig. Bekijk welke van deze twee opties het meest voordelig voor je is en vermijd dat je dubbel verzekerd bent.
8. Beslis in januari bij twijfel
De deadline voor het rechtstreeks overstappen staat gepland op 1 januari 2016. Voor middernacht dien je zijn overgestapt. Echter kan je er ook voor kiezen om je huidige verzekering op te zeggen, in plaats van rechtstreeks over te stappen. Als je voor 1 januari 2016 je huidige verzekering bij je zorgverzekeraar opzegt, heb je nog tot 1 februari om over te stappen.
9. Bekijk recensies
Bent u onbekend met een bepaalde partij of zorgverzekeraar, helpt het om ervaringen op te zoeken en grondig door te nemen. Komt u bepaalde zaken tegen waar jij waarde aan hecht, maar waar regelmatig klachten over komen, dan is de desbetreffende zorgverzekeraar wellicht niet het meest geschikt voor jou.
10. Denk aan partner en kinderen
Hebben jij en je partner andere zorgwensen? Dan kan het handig zijn om verschillende zorgverzekeringen af te sluiten. Kinderen kunt u gratis meeverzekeren. Om je kinderen optimaal te laten profiteren kies je voor hen de verzekering met de meest uitgebreide dekking.
Terug naar nieuws lijst